Homepage HVMD Artikelen HV Maartensdijk Zoekresultaat

Zoekresultaat:    1994   (in veld: Verschijningsjaar)     

Aantal gevonden publicaties : 35   (uit: 294)

Getoond wordt publicatie : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 publicaties:

1   2       Volgende       Eind

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. Recordnummer: 0085  
Titel                  : Bilthovense motorfiets deed het ook goed als slijpmachine
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander; Hans Stevens
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    januari 1994
Met deze aflevering besluiten Koos Kolenbrander en Hans Stevens een serie van drie stukjes over de geschiedenis van de motorfiets. De twee vorige afleveringen verschenen op 9 en 28 december. Ook voor deze derde aflevering sprak Koos Kolenbrander met Koos Smits, één van de oprichters van 'De Slak', de Maartensdijkse club van liefhebbers van oude fietsen en motorfietsen.

Zie foto 1429
 

2. Recordnummer: 0087  
Titel                  : Jubilerende plattelandsvrouwen blikken terug op hun verleden
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    15 februari 1994
De afdeling Maartensdijk en omstreken van de Nederlandse Bond van Plattelands vrouwen bestaat dit jaar twintig jaar. Koos Kolenbrander sprak met de oud-voorzitster Jannie Koops en de per 1 februari nieuw benoemde voorzitster, Heide van Rossum, over het ontstaan van de afdeling en de geschiedenis van de vrouwenorganisaties in deze omgeving.

Zie foto 1430
 

3. Recordnummer: 0088  
Titel                  : Een terugblik op het jubilerend Algemeen Zangkoor Maartensdijk
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    3 maart 1994
Het Algemeen Zangkoor Maartensdijk viert op zaterdag 26 maart haar 25-jarig jubileum. Koos Kolen-brander las de goed bijgehouden plakboeken van de vereniging en ging op zoek naar 'het eerste sopraantje van de zangvereniging'.

Zie foto 1432
 

4. Recordnummer: 0089  
Titel                  : Gezusters Pieck schilderden vanuit hun ontzag voor de natuur
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    8 maart 1994
In het gemeentehuis van Houten is nog tot en met 11 maart een tentoonstelling te bezichtigen over het leven en werk van de kunstschilders de gezusters Adri en Gretha Pieck. Adri en Gretha Pieck woonden en werkten vanaf 1919 in Hollandsche Rading. Gretha overleed in 1920 en Adri in 1982. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Adri in Den Haag in 1894 werd geboren. Op de fraai opgezette tentoonstelling in het Houtens gemeentehuis zijn veel plekjes en mensen uit Maartensdijk en omgeving te herkennen die Adri en Gretha op het doek vast legden. Ook is de levensloop van de familie Pieck aan de hand van foto's, kranteknipsels. en persoonlijke bezittingen te zien.

Zie foto 1433
 

5. Recordnummer: 0090  
Titel                  : De ene kandidaat-dirigent sloofde zich nog meer uit dan de andere
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    28 december 1993
Het Algemeen Zangkoor Maartensdijk (AZM) viert aanstaande zaterdag het 25-jarig bestaan met een jubileumconcert in De Vierstee. In de aflevering van 3 maart vertelde Koos Kolenbrander aan de hand van plakboeken van de vereniging over de oprichting van het koor in 1969 en de eerste jaren van het bestaan. Vandaag vertelt hij hoe het verder ging.

Zie foto 1434
 

6. Recordnummer: 0091  
Titel                  : Truffels waren niet veilig voor vrijers van de meisjes
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander; Hans Stevens
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    28 december 1993
Meestal is de titel van keukenprinses niet overerfelijk, maar vereist het een gedegen opleiding en ervaring m het koken. Althans, zo was het in de jaren dertig. Koos Kolenbrander en Hans Stevens vonden een foto uit 1934 met de meisjes van de kookschool in het Wilhelminagebouw aan de Dorpsweg. Na de lagere school gingen de meisjes meestal 'in betrekking' of kregen vaste taken thuis in de huishouding. En dan maar wachten tot het moment waarop 'de Prins op het Witte Paard' de baan op kwam rijden.

Zie foto 1435
 

7. Recordnummer: 0092  
Titel                  : Veel bekende namen op oude foto van Kunst en Genoegen
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    28 december 1993
Eind vorig jaar verschenen in deze rubriek ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van muziekvereniging Kunst en Genoegen vier artikelen over de historie van het muziekkorps. Bij de eerste aflevering van 3 augustus werd een foto uit 1926 afgedrukt van de fanfare voor het gemeentehuis van Maartensdijk. De foto was genomen nadat het korps voor de eerste keer aan een concours in Buren had deelgenomen. Koos Kolenbrander en Ingrid Doedens vroegen naar de namen van de op de foto afgebeelde muzikanten.

Zie foto 1436
 

8. Recordnummer: 0093  
Titel                  : De boerderij werd een ;bakkerij en later woonhuis
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    28 december 1993
Sommige oude huizen langs de Dorpsweg in Maartensdijk waren oorspronkelijk boerderijen. De foto van de boerderij die Koos Kolenbrander tegenkwam is daar een voorbeeld van. Tot november 1924 was deze boerderij op de linkerhoek van de huidige Otto Doornenbalweg van de familie Van Ginkel. De huidige Otto Doornenbalweg, want in een verzoekschrift uit 1924 aan de gemeente van de eigenaar ná de familie Van Ginkel, de heer Klever, werd de Dorpsweg nog Kerkweg genoemd en de Otto Doornenbalweg bestond nog niet. Deze weg heette toen nog de Veldsteijnse Steeg.

Zie foto 1437
 

9. Recordnummer: 0094  
Titel                  : Wie niet aan de oefening meedeed moest schietgaatjes dichtplakken
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander; Hans Stevens
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    28 december 1993
Nieuwsgierig naar de afbeelding op een foto uit het album van Hans Stevens ging Koos Kolenbrander op zoek naar 'het verhaal' achter deze foto. Na de eerste wereldoorlog , moest het Nederlandse leger bezuinigen. Eén van de bezuinigingsmaatregelen betrof de opkomst en opleiding van dienstplichtige militairen. Er werd voor een systeem gekozen om de dienstplichtigen op basis van vrije keuze gedurende een jaar in hun eigen woon-omgeving op te leiden. Na dit jaar moesten de jongens nog zes weken in de kazerne opkomen, waarna ze hun dienstplicht hadden voltooid. Dit systeem heeft tot de mobilisatie van 1939 gefunctioneerd

Zie foto 1438
 

10. Recordnummer: 0095  
Titel                  : Polar Bears in Maartensdijk met open armen ontvangen
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander; Hans Stevens
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    28 december 1993
Op 5 mei is het 49 jaar geleden, dat Nederland werd bevrijd. Op maandag 7 mei 1945 reden de bevrijders Maartensdijk binnen. Koos Kolenbrander ging met twee foto's uit de verzameling van Hans Stevens op zoek naar mensen in het dorp die de bevrijding hebben meegemaakt. Spoedig na de landing van de geallieerde legers in juni 1944 in Normandië, wordt de bevolking in de bezette gebieden via strooibiljetten uit geallieerde vliegtuigen geïnformeerd over de op handen zijnde bevrijding. De laatste zin van een zorgvuldig bewaard -boven Maartensdijk gedropt -strooibiljet luidt: Het groote ogenblik is nu aangebroken. Kwijt U van Uw taak. Als allen hun aandeel nemen zal de bevrijding van Nederland binnen korte tijd kunnen worden volbracht. Leve Nederland !'

Zie foto 1439 en 1440
 

11. Recordnummer: 0096  
Titel                  : De rijke geschiedenis van Kerkdijk 3
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    18 mei 1994
De oude voorgevel van het pand Kerkdijk 3 in Westbroek, waarin sinds 1987 cafetaria en ijssalon De Gram is gevestigd, heeft de vermelding beschermd dorpsgezicht. Het huis heeft vooral een rijke sociale historie. Het staat in het centrum van het dorp, tegenover de Nederlands Hervormde kerk, net voor de driesprong van de Kerkdijk met de dr. Welfferweg en de Huijdecoperweg. Bij een verzamelaar van oude dorpsfoto's vond Koos Kolenbrander een afbeelding uit de jaren dertig van het pand, toen nog de schilders-werkplaats van de familie Geurtsen.

Zie foto 1441
 

12. Recordnummer: 0097  
Titel                  : Van massieve fietsbanden tot een bloeiend bergingsbedrijf
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    19 mei 1994
Historie van Collewijn verweven met buurtschappen
Het drukke takel- en bergingsbedrijf van de familie Collewijn ontstond meer dan vijftig jaar geleden in de garage van een Groenekanse huisarts. De oprichter van het familiebedrijf, de thans 75-jarige heer Collewijn, vertelde Koos Kolenbrander over het voorzichtige begin van het bedrijf in 1943.

Zie foto 1442
 

13. Recordnummer: 0098  
Titel                  : Op de Bernhardlaan groeiden 35 jaar geleden nog roggeperen en ijsbouten
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    26 mei 1994
Van één van de oud-bewoners van de in 1960 afgebroken boerderij 't Veldhuis kreeg Koos Kolenbrander een foto met de laatste bewoners er op. De boerderij t Veldhuis moest begin zestiger jaren wijken voor de nieuwbouw van de Oranjebuurt.

Zie foto 1443
 

14. Recordnummer: 0099  
Titel                  : Koor van Jan Boezeroen Er zat muziek in 'De Lofstem'
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    9 juni 1994
Koor van Jan Boezeroen
Aan het begin van deze eeuw waren radio en televisie nog onbekend, maar toch zat er al veel muziek in de lucht. Koos Kolenbrander vond een oude foto van de leden van de Christelijke Zangvereniging De Lofstem uit Maartensdijk. Het koor, onder leiding van de Maartensdijkse huisschilder Johan van Rossum, heeft tot het begin van de tweede wereldoorlog bestaan.

Zie foto 1444
 

15. Recordnummer: 0100  
Titel                  : Boerderij Groeneveld is nog volop in bedrijf
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    14 juni 1994
Als gevolg van de Europese landbouwpolitiek of wegens gebrek aan opvolging hebben gedurende de laatste vijfentwintigjaar veel boeren hun bedrif moeten beëindigen. De boerderij Groeneveld van de familie Bieshaar aan de Dorpsweg 141 is een van de weinigen die nog in vol bedrijf is. Koos Kolenbrander vond een foto van de boerderij uit 1928, waarop het in 1946 afgebroken bakhuis nog staat afgebeeld. Hij ging op zoek naar de geschiedenis van de boerderij en haar bewoners.

Zie foto 1445
 

16. Recordnummer: 0101  
Titel                  : De zandmannen van Maartensdijk
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    5 juli 1994
Duizenden tonnen zand, grint en stenen
Toen Anthonie Kramer en zijn vrouw Wilhelmina van der Klomp in 1850 vanuit Loenen in Maartensdijk kwamen wonen, konden zij niet vermoeden, dat hun klein- en achterkleinkinderen later duizenden tonnen zand, grint en stenen in het toen nog dun bevolkte dorp zouden verplaatsen. Koos Kolenbrander kreeg een foto van Arres Kramer, een achterkleinzoon van Anthonie en Wilhelmina en luisterde naar de verhalen over de al bijna 150 jaar in Maartensdijk wonende familie.

Zie foto 1446
 

17. Recordnummer: 0102  
Titel                  : De traditie van de familie Barneveld. Vier generaties bij de post
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    21 juli 1994
Sinds vorig jaar heeft Groenekan geen postkantoor meer. Na een aantal dramatische overvallen werd besloten het kantoor te sluiten. Thans komt er op vaste tijdstippen een rijdend postkantoor in het dorp. Voor de oudere Groenekanners was een rijdend postkantoor niet helemaal onbekend. Koos Kolenbrander en Ingrid Doedens spraken met de kinderen van Willem Barneveld, die op 1 juli 1963 na 48 dienstjaren bij de post afscheid nam als kantoorhouder van het Groenekanse postkantoor.

Zie foto 1447
 

18. Recordnummer: 0103  
Titel                  : Postkantoortje Maartensdijk had geen gulden wisselgeld
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    12 juli 1994
Niet terug voor een postzegel van twee cent
De bijnaam 'tante Pos' voor de posterijen is in Indië ontstaan. De naam werd al snel ook in ons land gebruikt, omdat destijds de posterijen blijkbaar te langzaam en te onnauwkeurig werkten. Toch kende Maartensdijk rond de eeuwwisseling al een 'vrouwelijke postbode', die volgens de verhalen snel en nauwkeurig de post in het dorp bezorgde.

Zie foto 1448
 

19. Recordnummer: 0104  
Titel                  : De slager had een slechte klant aan bosbewoners van de Aanlegsteeg
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    28 december 1993
In een huisje middenin het bos wonen, zonder elektriciteit en gas, lijkt op een woonsituatie aan het begin van deze eeuw. Toch kwam dit eind jaren vijftig ook nog voor. Koos Kolenbrander vond in de verzameling van foto Schaafsma een afbeelding van het in 1957 afgebroken boerderijtje halverwege de Aanlegsteeg. Hij sprak met de laatste bewoners van het huisje.

Zie foto 1449
 

20. Recordnummer: 0105  
Titel                  : Postkantoorhouder ook verantwoordelijk voor de kas De kist met geld moest iedere nacht verplicht mee naar bed
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    2 augustus 1994
In de aflevering van 12 juli vertelde Koos Kolenbrander over de postbezorging in de vorige eeuw en de bouw in 1900 van het eerste hulp-postkantoor, met kantoorhouder Cees Barneveld. In deze aflevering komen zijn opvolgers aan de orde. Cees Barneveld werd opgevolgd door Marinus de Jong uit Baarderadeel

Zie foto 1450
 

21. Recordnummer: 0106  
Titel                  : Vaag huisje op tegel bleek vroeger te hebben gestaan aan de Eijckensteeg
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    9 augustus 1994
In de aflevering van 5 juli vertelde Koos Kolenbrander over de familie Kramer: 'de zandmannetjes van Maartensdijk'. Bijna 150 jaar geleden kwam in 1850 Anthonie Kramer als dagloner vanuit Loosdrecht in Maartensdijk wonen. Het eerste huis waar hij met zijn gezin woonde stond op de linkerhoek van de Eijckensteeg met de Karnemelkse weg. Het huis brandde in 1913 af en is daarna niet meer herbouwd. In de keuken van Arres Kramer hing een onduidelijke foto van een huis, afgedrukt op een tegel, waarvan niet bekend was welk huis het moest voorstellen.

Zie foto 1451 en 1452
 

22. Recordnummer: 0107  
Titel                  : Groenekan zat er warmpjes bij dankzij de familie Melissen
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander; Hans Stevens
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    23 augustus 1994
Tot mei 1970 zaten de meeste Groenekanners er warmpjes bij dankzij de brandstoffenhandel van de familie Melissen aan de Koningin Wilhelminaweg. Koos Kolenbrander sprak met Wim Melissen die samen met zijn broer Job de handel tot begin jaren zeventig heeft gerund.

Zie foto 1453
 

23. Recordnummer: 0108  
Titel                  : Onderzoek;naar buitens levert verrassende gegevens op Maartensdijk blijkt geen zwart gat
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Stichtse Post    23 augustus 1994
Artikel door Helma van den Berg (vermoedelijk UN: Utrechts Nieuwsblad)

Maartensdijk heeft wel degelijk vele landhuizen en buitenplaatsen gekend. Een aantal is er nog. Ze ontstonden uit boerenhoeven, en kenden zelfs invloedrijke bewoners, waarover mooie' verhalen bewaard zijn gebleven. Met die conclusie, getrokken na langdurig onderzoek, willen historici Anne Doedens en Koos Kolenbrander voor eens en voor altijd een eind maken aan de opvatting dat Maartensdijk op het gebied van landhuizen en voorname inwoners een 'zwart gat' was, temidden van rijk bedeelde streken.

Zie foto 1454, 0315
 

24. Recordnummer: 0109  
Titel                  : Afbeelding oude tegel staat ook op olieverf schilderij
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    30 augustus 1994
In Oud Maartensdijk Belicht van 9 augustus vertelde Koos Kolenbrander over de foto op de oude tegel in de keuken van Arres Kramer. Nadat de foto door fotokunstenaar Kees Slot uit Hollandsche Rading was geretoucheerd, herkende Henk Wouters het in 1913 afgebrande huisje dat op de hoek van de Karnemelkse Weg en de Eijckensteeg stond. Uit een aantal reacties van lezers op het artikel is wat meer informatie over de oorsprong van de tegel naar boven gekomen.

Zie foto 1455
 

25. Recordnummer: 0110  
Titel                  : Eeuwen verweven met Duitse Orde
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    6 september 1994
De huidige bezittingen van de Duitse Orde in de gemeente Maartensdijk verwijzen naar een geschiedenis die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Koos Kolenbrander sprak met Piet van Eck, die meer dan veertig jaar als administrateur van de Orde werkzaam was. Piet leende Koos een aantal boeken die het ontstaan en de ontwikkeling van de Orde tot heden beschrijven.

Zie foto 1456
Zie ook artikel 0213
 

26. Recordnummer: 0111  
Titel                  : Het kleuteronderwijs kwam na de oorlog langzaam op gang
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    13 september 1994
In tegenstelling tot de lagere school kwam het kleuter-onderwijs na de bevrijding in mei 1945 schoorvoetend op gang. Koos Kolenbrander kreeg van Truus van der Heide een klassefoto van de neutrale kleuterschool in het Koningin Wilhelminagebouw aan de Dorpsweg, achter het huidige So-jos-gebouw. Hij sprak met de eerste kleuterleidster ervan, mevrouw Steenpaal-Jansen. Ook sprak hij met een van de oudleerlingen, Gert Oudenes, het jongetje rechts op de foto, vóór Juffrouw Rika Hemink.

Zie foto 1457
 

27. Recordnummer: 0112  
Titel                  : Terugblik op Nieuwe Wetering
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    20 september 1994
Door de opeenvolgende plattegronden van de Nieuwe Weteringseweg, die vanaf het begin van de vorige eeuw ten behoeve van het kadaster werden gemaakt, met elkaar te vergelijken, ontdekte Koos Kolenbrander dat de boerderij De Babel aan de Nieuwe Weteringseweg 26 één van de oudste huizen van het buurtschap is. Hij sprak met Cor Blauwendraat uit Hollandsche Rading, die zijn jeugd op De Babel heeft doorgebracht.

Zie foto 1458
 

28. Recordnummer: 0113  
Titel                  : Klas van Jits de Hoop houdt reünie
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    18 oktober 1994
"Wat ben jij slank geworden zeg. Je was vroeger zo'n gezellig dikkertje"', was een van de vele spontane uitroepen bij het weerzien onlangs, van de oud-leerlingen van een klas uit 1944 van de School met de Bijbel. De groep kwam na ruim vijftig jaar bij elkaar in de als domein van de jachthoornblazers gezellig ingerichte deel van: de Selmhoeve aan de Achterweteringseweg. De aanleiding tot de reünie was het veertigjarig huwelijksfeest - eind deze maand - van oud-klasgenoot Jits de Hoop.

Zie foto 1459 en 1460
 

29. Recordnummer: 0114  
Titel                  : Keihard gillen tegen het onweer
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    5 november 1994
In de aflevering van 13 september vertelde Koos Kolenbrander over de Neutrale Kleuterschool, begin jaren vijftig, in het Kon. Wihelminagebouw. Uit de reacties van lezers zijn de volgende namen van de kinderen bekend geworden.

Zie foto 1461
 

30. Recordnummer: 0115  
Titel                  : Ontzag voor de beste korenmaaiers
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    22 november 1994
Tot in de jaren zestig wuifde ieder jaar het koren op de hogergelegen akkerlanden tussen Maartensdijk en Hollandsche Rading. Als het koren rijp was kwam een stroom van activiteiten rond de oogst in het dorp op gang. Koos Kolenbrander kreeg van Hennie van der Beek- Doornenbal een foto uit 1928 van 'de dorskast' op het erf achter de boerderij van haar ouders, 'De IJzeren Mortier'. Hij sprak met verschillende mensen in het dorp die vroeger in de korenbouw actief waren.

Zie foto 1463
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 publicaties:

1   2       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 30 juli 2022