Homepage HVMD Artikelen HV Maartensdijk Zoekresultaat

Zoekresultaat:    1995   (in veld: Verschijningsjaar)     

Aantal gevonden publicaties : 42   (uit: 294)

Getoond wordt publicatie : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 publicaties:

1   2       Volgende       Eind

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. Recordnummer: 0121  
Titel                  : Eerste nummer van de Vierklank! Kiek nou toch 's effe an...
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Vierklank (va 1994)    4 januari 1995
Koos Kolenbrander, voor de lezers van de Biltse en Bilthovense Courant vast geen onbekende, heeft toegezegd iedere twee weken voor de Vierklank een stukje geschiedenis van onze gemeente te belichten. Voor het eerste nummer van de Vierklank legde hij, heel toevallig, de hand op een bijzonder 'document'.

Zie ook foto 1512.
 

2. Recordnummer: 0122  
Titel                  : Wonen in een circuswagen
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    3 januari 1995
De woningnood na de Tweede Wereldoorlog. was voor veel jonge stellen aanleiding tot een lange verlovingstijd voordat een onderkomen beschikbaar kwam. Koos Kolenbrander sprak met Wim en Tonny van der Pol, die hun eerste huwelijksjaren, na vier en een half jaar verloving, in een echte circuswagen doorbrachten. Wim van der Pol, in 1928 in Hoevelaken geboren, kwam na zijn schooltijd naar Maartensdijk. Hij werd inwonend boerenknecht bij Gerrit van Ginkel aan de Dorpsweg.

Zie foto 1474
 

3. Recordnummer: 0123  
Titel                  : Pikeur in het zakken stapelen
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    10 januari 1995
De molen Geesina In Groenekan en de molen De Kraai in Westbroek zijn als monument In het landschap bewaard gebleven. Beide molens herinneren aan een tijd, dat ieder dorp een eigen molen had. Tot de jaren zestig was de molen een bedrijvig middelpunt in het dorp. De jaarlijkse graanoogst werd er verwerkt tot meel voor de bakkers en voer voor de dieren. Ook kwam het voor dat buitenlandse toeristen, de functie van een molen niet zo begrepen en verbaasd waren over zoveel ventilatoren in de vrije natuur. Koos Kolenbrander kreeg een foto van De Geesina uit de verzameling van Gerrit Blankenstein en sprak met mevrouw Westerhuls-Kramer over haar vader Jos Kramer die van 1915 tot 1937 op De Geesina heeft gewerkt.

Zie foto 1475
 

4. Recordnummer: 0124  
Titel                  : Een ringslang in een doos
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    januari 1995
In 1928 kwam In Groenekan de School met de Bijbel gereed. Voor die tijd gingen de kinderen uit Groenekan, Blauwkapel en de Gageldijk in Blauwkapel op de openbare school. Ook gingen sommige kinderen in De Bilt naar de School met de Bijbel aan de Hessenweg. Thans is in dit voormalige schoolgebouw buurthuls 't Hoekie gevestigd. Koos Kolenbrander kreeg van mevrouw G. Westerhuls-Kramer een klassefoto ult 1928 van de vijfde, zesde, en zevende klas van de school in Blauwkapel en de nieuwe school in Groenekan.

Zie foto 1476
 

5. Recordnummer: 0125  
Titel                  : Koster en timmerman tegelijk
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    7 februari 1995
Tot 1 mei 1873 was het kosterambt van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Dorpsweg een van de taken van de hoofdonderwijzer van de openbare school in het dorp. Op 1 mei 1873 nam Adrianus van der Steur, na veertig jaar deze beide taken vervuld te hebben, afscheid. Zijn opvolger, Lambertus Kruyswijk kon zich helemaal wijden aan zijn onderwijstaak. Sinds mei 1873 zijn er een aantal kosters werkzaam ge- weest die deze taak met een andere volledige baan combineerden. Enkele namen van kosters zijn: Co Witteveen, Teus Knoppers, Kees Kooy en Wouter Blankenstein. Koos Kolenbrander kreeg van een kleinzoon van de laatstgenoemde koster een aantal foto's en een goed gedocumenteerd overzicht van de familie Blankenstein. Ook sprak hij met een aantal ouderen die Wouter Blankenstein goed hebben gekend.

Zie foto 1477
 

6. Recordnummer: 0126  
Titel                  : Huisjes met kippentrappetje
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    14 februari 1995
MAARTENSDIJK De Molenweg was tot 1920 een zandweg die van de Dorpsweg naar de in de zestiger jaren afgebroken molen leidde. Vanaf de molen liep een pad, het Zwarte weggetje of 'scharrellaantje' genoemd, naar de boerderijen in het land. Aan het begin van de Molenweg stonden in 1920 aan beide zijden een aantal huizen gevolgd door de bloemisterijen van Van der Heijden en Rijksen. In december 1922 startte de bouw van de School met den Bijbel en een aantal hulzen onder andere van de Woningbouwvereniging Maartensdijk. Koos sprak met een aantal van de eerste bewoners van de laatst genoemde huizen.

Zie foto 1478
 

7. Recordnummer: 0127  
Titel                  : Kolenbrander laat Maartensdijks verleden herleven
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Utrechts Nieuwsblad    17 februar 1995
Elke week schrijft Koos Kolenbrander (47) voor de Biltse & Bilthovense Courant zijn column 'Oud Maartensdijk Belicht'. Hij schrijft over het Maartensdijk van vroeger dagen. Vooral over de daagse dingen van toen. Kolenbrander heeft zojuist het derde deel van een gebundelde reeks artikelen in eigen beheer uitgegeven. Het boek telt 122 verhalen, geïllustreerd met zwart-wit foto's. Ook het heden van de Maartensdijkse buurtschappen komt aan bod.

Zie foto 1479
 

8. Recordnummer: 0128  
Titel                  : Nooit bij een vaste baas !
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    21 februari 1995
In Westbroek trouwden In 1725 Pieter van Keulen uit Mude bij Emmerich en Willempje Cornelis uit Soest. Dit huwelijk vormde het begin van een grote en wijdvertakte famille met soms markante dorpsgenoten in vele opeenvolgende generaties. Koos Kolenbrander sprak met drie broers ult de zevende generatie van de Maartensdijkse tak van de familie Van Keulen.

Zie foto 1480
 

9. Recordnummer: 0129  
Titel                  : Groenten voor de welgestelden
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    28 februari 1995
Een groenteboer was in de jaren twintig een zeldzaamheid. ledereen in het dorp teelde zelf groente. Alleen de huisarts, de dominee en enkele welgestelden kochten groenten. Koos Kolenbrander sprak met de broer en een dochter van Bertus Bunt over diens leven en werken. Elke woensdag en zaterdag kwam Bertus van Eck met de trekhond Polly vanuit Hilversum naar Maartensdijk.

Zie foto 1481
 

10. Recordnummer: 0130  
Titel                  : Het leven en werk van Jan Pijp
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    7 maart 1995
n de herinnering van de Groenekanners wordt hij als 'Jan Pijp' in ere gehouden. Jan Pijp was de bijnaam van de altijd pijprokende Jan Stuivenberg. Tot zijn overlijden in 1953 woonde hij aan de Vijverlaan. Koos Kolenbrander sprak met twee zoons van hem over de familie Stuivenberg en het leven en werk van hun vader.

Zie foto 1482
 

11. Recordnummer: 0131  
Titel                  : Laatste seinhuiswachter had 'natuurlijk gezag'
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    14 maart 1995
De eerste trein in Nederland reed In 1839 tussen Amsterdam en Haarlem. Vieren- twintig jaar later, in 1863, werd door De Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij (N.C.S.M.) de lijn Utrecht-Zwolle in gebruik genomen. De verbinding Utrecht-Hilversum werd in 1874 door De Hollandsche lJzeren Spoorweg Maatschappi] (H.U.S.M.) tot stand gebracht. Belde treinen, naar Zwolle en naar Hilversum reden via Blauwkapel. Koos Kolenbrander sprak met een kleinzoon van Ruth de Graaf, de laatste seinhuiswachter van de stopplaats Blauwkapel.

Zie foto 1483
 

12. Recordnummer: 0132  
Titel                  : De grootste pruimer
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    21 maart 1995
De Groenekanse aardappelboer Dirk van Zoest heeft in zijn leven één onderscheiding mogen ontvangen. De sigarenhandelaar Willem van Vulpen uit het Rooie dorp verleende hem de titel van 'de grootste pruimer uit de omgeving'. Dirk was een zachtaardig man die weinig moeite had met de bijnamen die hij kreeg. Koos Kolenbrander sprak met Gerda Godee, een van zijn vier dochters.

Zie foto 1484
 

13. Recordnummer: 0133  
Titel                  : Maartensdijk tijdens de oorlog
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    28 maart 1995
De opkomst was niet zo groot bij de forum-discussie over de Tweede Wereldoorlog in de bibliotheek in De Vierstee. De avond was daardoor echter niet minder geanimeerd, aldus forumleider Koos Kolenbrander. De belangstellenden hadden allemaal zelf de oorlog meegemaakt, in Maartensdijk of elders. De forumleden dr. W. Steijling, huisarts in Maartensdijk tijdens de oorlog, W. van Keulen, rustend melkboer en G. Drieënhuizen, gepensioneerd militair, wisten samen met het publiek een aardig beeld te schetsen van het leven in Maartensdijk voor en tijdens de oorlog.

Zie foto 1485
 

14. Recordnummer: 0134  
Titel                  : Het historisch onderzoek van burgemeester Eijck van Zuijlichem
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    28 maart 1995
De belangstelling naar het wel en wee van onze voorouders is niet alleen iets van deze tijd. Koos Kolenbrander kwam bij een verzamelaar van oude boeken een ingebonden jaargang uit 1846 tegen van het tijdschrift 'Utrecht, voorheen en thans'. Het was een tijdschrift dat in de vorige eeuw verscheen onder redactie van de heer N. van der Monde met als ondertitel Tijdschrift voor Geschiedenis, Oudheden en Statistiek. In de uitgave van 1846 komt een artikel voor getiteld 'De Gemeente Oostveen of St. Maartensdijk' door Eijck tot Zuijlichem.

Zie foto 1486
 

15. Recordnummer: 0135  
Titel                  : Bloesem op Duitse pet
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    27 april 1995
Nadat in het weekend van 5 mei 1945 de Duitse bezetting met de capitulatie formeel was beëindigd, trokken op maandag, 7 mei, de bevrijders vanuit Utrecht Maartensdijk binnen. De overgave van de in Maartensdijk aanwezige Duitse soldaten verliep zonder gevechtshandelingen. The Polar Bears, een divisie van The Second British Army, ontwapenden de soldaten. De Duitse soldaten werden achterin het dorp en in de Lage Vuursche verzameld. Het zou echter nog twee weken duren voordat de soldaten door het Canadese bevrijdingsleger werden afgevoerd.
Zie ook St Maerten nr 58

Zie foto 1487
 

16. Recordnummer: 0136  
Titel                  : Op wacht staan tegen de wolven
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    9 mei 1995
Het lijkt net een sprookje, maar vijf eeuwen geleden werd onze omgeving nog onveilig gemaakt door rondtrekkende wolven. Koos Kolenbrander kwam in het tijdschrift voor Geschiedenis en Oudheden van Utrecht uit 1840 een artikel tegen van N. van der Monde 'over de wolvenjacht in de provincie Utrecht'.

Zie foto 1488
 

17. Recordnummer: 0137  
Titel                  : Een snorretje van kolengruis
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    26 mei 1995
Sommige kinderen die na 1930 in Hollandse Rading zijn geboren, kregen heel vroeg een snor. Wanneer een moeder haar baby aan kolenboer Thijmen van der Heide liet zien, gaf hij het kind liefkozend als finishing touch met zijn vinger een snorretje van kolengruis.

Zie foto 1489
 

18. Recordnummer: 0138  
Titel                  : Jantje de groenteboer begon als vierjarige
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    29 juni 1995
"'Heb jij gebeld Jantje?"' vroeg mevrouw Rosier van boven uit het raam aan de Gerard Noodstraat. "Nee mevrouw, het was Frits die belde", antwoordde Jantje. Frits was het paard van de groenteboer Jantje Nieuwenhuizen. Het dier was gewend iets van mevrouw Rosier te krijgen. Het duurde Frits wat te lang. Hij was de stoep opgelopen en had met zijn snuit wat aan de knop van de deurbel gerommeld.

Zie foto 1490
 

19. Recordnummer: 0139  
Titel                  : Bokkeballen voor een cent per stuk
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    augustus 1995
"De lekkere bokkeballen van vrouw Bomas. We kochten ze 's zaterdags voor een cent perstuk." Dit is een van de eerste herinneringen van de 84-Jarige mevrouw Jannetje Weener-van Ginkel wanneer ze terugdenkt aan haar jeugd in de jaren twintig op de boerderij van haar ouders aan de Dorpsweg 57. Vrouw Bomas had een kruideniers-winkeltje schuin tegenover de in 1955 afgebroken boerderij. Het winkeltje was in de jaren twintig hèt ontmoetingspunt voor de jeugd in het dorp.

Zie foto 1491
 

20. Recordnummer: 0140  
Titel                  : Zeger hield de champignons nat
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    22 augustus 1995
De twee door de bouwers van de Utrechtse wijk Overvecht gespaarde treurwilgen in de berm tussen de Gageldijk en de Albert Schweitzerdreef herinneren nog aan de plek waar het huis van de familie Bouwman heeft gestaan. De huizen aan de zuidzijde van de Gageldijk moesten in de jaren zestig wijken voor de uitbreiding van de stad in noordelijke richting.

Zie foto 1492
 

21. Recordnummer: 0141  
Titel                  : De bok van de Groenekanse bloemist Kees Kramer
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    31 augustus 1995
De bok van de Groenekanse bloemist Kees Kramer was in de dertiger jaren zeer eenkennig. Kees Gijs, de zoon van Kees, kon alles met het beest doen, maar wanneer de bok door kinderen werd benaderd die hij niet kende, konden zij een fikse kopstoot van de bok verwachten. Kees Kramer werkte als chauffeur bij kweker Copijn in Groenekan. Uiteindelijk koos hij voor het vrije leven en begon een bloemisterij aan de Groenekanseweg 40. Kees Kocht bij iemand aan de Hoge Dijk, tegenwoordig de Jordanlaan, een bok.
 

22. Recordnummer: 0142  
Titel                  : De Openbare School van Maartensdijk in de vijftiger jaren
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    5 oktober 1995
Onlangs ontmoetten een aantal oud-klasgenoten van de Openbare Lager School in Maartensdijk elkaar tijdens een verjaardagsfeestje. Hoewel het al meer dan veertig jaar geleden is, dat zij de school verlieten, zijn de herinneringen aan hun schoolperiode nog springlevend. De klassefoto werd in 1952 gemaakt in de klas bij de hoofdonderwijzer, meester Klaren. Gedurende de periode 1949-1955 gaven mej. Gieskes en mej. Reedes les aan de eerste drie klassen.

Zie foto 1493 en 1494
 

23. Recordnummer: 0143  
Titel                  : Herinneringen bij reünie
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    23 november 1995
In september van dit jaar kwamen Jaap van de Krol en Riek van Ek op het idee een reünie te organiseren voor de leerlingen die in de periode 1949 tot en met 1955 de Openbare Lagere School in Maartensdijk volgden. De twee oud-klasgenoten ontvingen, nadat ze hun plan bekend hadden gemaakt, veel enthousiaste reacties van hun maatjes van weleer.

Zie foto 1493
 

24. Recordnummer: 0144  
Titel                  : De dagelijkse routes van De Graaf
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Biltse en Bilthovense Courant    december 1995
Door de ultbreiding vorig jaar van het spoorwegennet is het begin van de Voordorpse Dijk in Blauwkapel drastisch gewijzigd. Sinds 1863 passeren de treinen richting Amersfoort en vanaf 1874 naar Hilversum Blauwkapel. Aan dit knooppunt van spoorlijnen was tot 1935 een stopplaats. In de omgeving hiervan woonden de mensen die de seinen en wissels bedienden en kaartjes verkochten. Over de laatste seinhuiswachter, Ruth de Graaf, is in de aflevering van 14 maart verteld.

Zie foto 1495 en foto 1496
 

25. Recordnummer: 0145  
Titel                  : Kiek nou toch s effe an 50 dagen na Pasen
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Vierklank (va 1994)    31 mei 1995
'Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen' is een spreekwoord, dat wordt gebruikt voor een stille wens waarvan je bijna zeker weet, dat hij niet in vervulling zal gaan. Het Paas- en Pinksterfeest zullen ook nooit op dezelfde dagen vallen. De oorsprong van het woord Pinksteren geeft dit al aan. Ons woord Pinksteren komt evenals het Duitse Pfingsten en het Franse Pentecôte van het Griekse woord Pentécosté. Het betekent lefterlijk: 'de vijftigste dag na Pasen'.

Zie ook foto 1530.
 

26. Recordnummer: 0146  
Titel                  : Kiek nou toch s effe an: 80-jarige ex-postbode kent zijn route nog steeds
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Vierklank (va 1994)    14 juni 1995
Dirk van Klingeren uit de Lage Vuursche komt niet voor in het Guinness Book of records. Toch heeft de inmiddels 80 jaar oude voormalige postbode minstens 12 maal de afstand gelijk aan de omtrek van de aarde op zijn fiets afgelegd. Hij heeft nu zeker al 480.000 kilometers afgelegd en daar komen iedere week nog de nodige kilometers bij. Want Dirk rijdt nog regelmatig op zijn stalen ros voor een boodschapje of het rondbrengen van de kerkbode.

Zie ook foto 1531 en 1532 en 1533
 

27. Recordnummer: 0147  
Titel                  : Kiek nou toch s effe an: Circus Kinsbergen pakt een stuk historie in Maartensdijk
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Vierklank (va 1994)    28 juni 1995
Gedurende de oorlogsjaren 1940-1945 bood Maartensdijk bescherming aan een circuspaar met een heel lang verleden. Leon en Clara Kinsbergen vertoefden jarenlang op het terrein van Ab van Esveld in Maartensdijk en bleven na de oorlog nog vijf jaar in Hollandsche Rading wonen. Het circuspaar groeide uit tot Maartensdijkers, ook toen zij allang weer 'en route' waren bleven zij terugkeren naar Maartensdijk. Een bijzonder relaas.

Zie ook foto 1534, 1536.
 

28. Recordnummer: 0148  
Titel                  : Kiek nou toch s effe an: Do Re Mi Fa ...
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Vierklank (va 1994)    12 juli 1995
De dirigent Ko Oudhof die met een koor uit Soesterberg een concert gaf ten bate van een nieuw dorpshuis voor Maartensdijk is inmiddels 85 jaar. Bijna 60 jaar geleden begon zijn loopbaan als dirigent in Westbroek. De meeste mensen moesten in de dertiger jaren noodgedwongen een toontje lager zingen. Er was weinig werk en de inkomsten waren vaak gering. Toch ontstonden er in de tweede helft van de jaren dertig een aantal nieuwe koren. Ko Oudhof dirigeerde er vele.

Zie ook foto 1537 en 1538 en 1539
 

29. Recordnummer: 0149  
Titel                  : Kiek nou toch s effe an: Vier huizen op de Dorpsweg
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Vierklank (va 1994)    26 juli 1995
Voorzover in de archieven te achterhalen moet de oorsprong van het rijtje huizen aan de Dorpsweg 58 tot en met 64 in Maartensdijk vóór 1800 worden gezocht. In de leggers van het kadaster (boeken waarin vanaf 1800 de eigenaren van de percelen grond en huizen ten behoeve van de belasting werden bijgehouden) komt de familie Van Wiggen voor als eigenaar van een smederij ten oosten van de kerk aan de huidige Dorpsweg.

Zie ook foto 1540 en 1541 en 1452
 

30. Recordnummer: 0150  
Titel                  : De vergeten kiek
Auteur(s)         : Koos Kolenbrander
Medium           : Vierklank (va 1994)    2 augustus 1995
We starten met een foto uit 1924 van de in aanbouw zijnde boerderij van de fam. Van Ginkel aan de Dorpsweg 184 in Maartensdijk. De fam. Van Ginkel kwam in 1800 vanuit Renswoude naar Maartensdijk.

Zie ook foto 1543
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 publicaties:

1   2       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 27 juli 2022