Homepage HVMD Objecten HV Maartensdijk Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Beeldmateriaal   (in veld: Rubriek)

Aantal gevonden objecten : 2   (uit: 66)

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 0002
Maartensdijk
Beeldmateriaal -- Aquarellen           (1930?)    [Johannes Pietersen]
Van eigenaar R.Booij (Roden Dr.) ontvingen wij een foto van deze aquarel.

Maartensdijk, oud dorpsgezicht met kerk, aquarel gemaakt door Johannes Pietersen, Den Haag 1893 – 1970 Laren, aquarel Afm. incl. lijst 78 x 58 cm.

Johannes Antonius Pietersen (Johannes Pietersen) Den Haag 1893 – 1970 Laren, was een Nederlandse schilder, aquarellist, tekenaar en pastellist. Hij heeft gewerkt in Amsterdam, Hilversum, Laren (Noord-Holland), Brugge en Frankrijk, waarbij hij vooral landschappen, stadsgezichten en straatscenes verbeeldde. Zijn opleidingen volgde hij aan de Academie van Beeldende Kunsten in den Den Haag. Hij kreeg ook les van Willem de Zwart en J.H. Franken. Pietersen was lid van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars (Hilversum) en de Vereeniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum. Zijn werk kunnen we scharen onder de stijl van de Haagse School. Pietersen schilderde in de stijl van de Haagse School: landschappen, bloemstillevens en stadstaferelen van oude buurtjes en straatjes. Hij staat vermeld in de Scheen.

2. Object: 0014
Het Orgel van de Ned. Herv. Kerk te Blauwkapel
Beeldmateriaal -- Tekeningen           (1903 of eerder)    [J.H.Sanders]
Tekening van (waarschijnlijk) het neogotische orgel uit de 19e eeuw.
Van de website https://www.onderwegkerkblauwkapel.nl/?page_id=234 komt de volgend tekst:

"In 1848 werd het interieur van de kerk gemoderniseerd. Een groot neogotische orgelkast werd tegen het houten schot voor het koor gebouwd. Gelijktijdig of in ieder geval vanaf 1872 moet er ook een orgel geweest zijn, want organist Egbert Romviel (JM: ws Romville) werd in 1942 door de kerkvoogden gehuldigd voor het 70 jaar bespelen van het orgel in Blauwkapel; hij was op 11-jarige leeftijd al organist in Blauwkapel.
Over dit eerste orgel is helaas geen informatie beschikbaar.

In 1903 wordt door de Utrechtse orgelmaker J.C. Sanders een ander (tweedehands) orgel geplaatst. Dit zgn. kabinet-orgel was in 1844 gebouwd door de Rotterdamse orgelbouwers Willem Hendrik Kam en Hendrik van der Meulen. In 1943 werd dit orgel vanwege oorlogsgevaar weggehaald en opgeslagen. Na de oorlog kwam dit kabinet-orgel uiteindelijk terecht in de protestantse kerk De Hoeksteen in Vianen." Zie bijlage.

De tekening dateert daarom vrijwel zeker van voor 1903.
De tekening en de orgelboeken van Blauwkapel(zie ook 0004) komen oorspronkelijk uit het bezit van mevrouw Map Romville. Zij woonde aan de Koningin Wilhelminaweg gelegen in Groenekan. De vader van mevrouw Romville is vele jaren de (hierboven genoemde) organist van het kerkje Blauwkapel geweest.

Mevrouw Romville schonk de orgelboeken en de tekening aan Pieter Rijksen (fam. Rijksen, Maartensdijk). Mw Rijksen Zeeman, de weduwe van Pieter Rijksen, vertelt in november 2021: "Mijn man ging in Utrecht naar het voortgezet onderwijs en de kweekschool. Zo af toe ging hij op weg van school naar huis bij zijn “tante Map” aan. Mijn man was de enige in het gezin, waar hij in opgroeide, die met plezier orgel speelde. Zodoende kreeg hij op een keer van mevrouw Romville de boeken en de tekening. Mijn man was er blij mee."

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 11 november 2021